Siden 1995
Viscubatoren har i sin nuværende form været på markedet siden 1995 og bliver med stor succes benyttet af mejerier og laboratorier over hele verden.
Viscubatoren består som standard af 2, 3, 4, 6 eller 9 kulturbeholdere, hver med et volumen på 5, 10 eller 20 liter samt holdere til 5 kulturflasker. Den er termisk isoleret og konstruktionen lever op til alle de betingelser, der stilles til for formering af mælkesyrekulturer på mejerier og i laboratorier.
Viscubatorer standardmodeller
Model 4/5-4
Indeholder 4 kulturbeholdere hver med et volumen på 4 liter samt 5 kulturflasker.
Model 4/5-7
Indeholder 4 kulturbeholdere hver med et volumen på 7 liter samt 5 kulturflasker.
Model 4/5-10
Indeholder 4 kulturbeholdere hver med et volumen på 10 liter samt 5 kulturflasker.
Viscubatorer standardmodeller
Model 6/5-4
Indeholder 6 kulturbeholdere hver med et volumen på 4 liter samt 5 kulturflasker.
Model 6/5-7
Indeholder 6 kulturbeholdere hver med et volumen på 7 liter samt 5 kulturflasker.
Model 6/5-10
Indeholder 6 kulturbeholdere hver med et volumen på 10 liter samt 5 kulturflasker.
Formering af kulturer
Formering af mælkesyrekulturer sker gennem følgende 5 stadier:
- Mælk tilsættes Viscubatorens beholdere, hvorefter den opvarmes til pasteuriseringstemperaturen, hvilket typisk er ca. 90 °C og holdt ved denne temperatur i 15 – 30 minutter
- Efter pasteuriseringen nedkøles mælken til podningstemperatur mellem 18 °C og 45 °C, alt efter hvilken bakteriesammensætning man vil benytte. Normal podningstemperatur for ostekulturer: 18–19°C, for smørkulturer: 20–22°C og for yoghurtkulturer: 42–45°C
- Ved podning tilsættes en bestemt mængde og type bakteriekultur i blandingen. Der røres rundt i blandingen, for at fordele bakterierne i hele mælkemængden.
- Når podningen er sket begynder bakterierne at formere sig. Inkubationstiden afhænger bl.a. af hvilken type bakterier, der er i kulturen og varer mellem 3 og 20 timer. Når blandingen er begyndt at tykne, efter ca. 18 timer omrøres igen.
- Nedkøling af kulturen. Når kulturen har opnået den rette pH-værdi, nedkøles den til omkring 10 – 12 °C, for at forhindre bakterierne i videre formering